﻿<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><rss version="2.0" xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/"><channel><title>Millisecond Forums » Millisecond Forums » Inquisit 4  » Randomly assigning colors to texts</title><generator>InstantForum 2017-1 Final</generator><description>Millisecond Forums</description><link>https://forums.millisecond.com/</link><webMaster>Millisecond Forums</webMaster><lastBuildDate>Wed, 23 Sep 2026 14:30:39 GMT</lastBuildDate><ttl>20</ttl><item><title>Randomly assigning colors to texts</title><link>https://forums.millisecond.com/Topic12800.aspx</link><description>Dear all,&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;I have another question in regards to my experiment:&lt;div&gt;In my experiment I have 4 blocks of stimuli items. Now I would like to randomly assign 1 of 4 colors to the blocks. &lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;I tried to do this by defining a value label and then put the &amp;lt;%value.color_1%&amp;gt; into the elemtnes defining the text:&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&lt;div&gt;&amp;lt;values &amp;gt;&lt;br/&gt;/ color_1=noreplace((10,10,0),(0,10,10),(10,0,10),(10,10,10))&lt;br/&gt;&amp;lt;/values&amp;gt;&lt;div&gt;&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&amp;lt;text A&amp;gt;&amp;nbsp; &lt;br/&gt;/ items = A&lt;br/&gt;/color = &amp;lt;%values.color_1%&amp;gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;/text&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;text B&amp;gt;&lt;br/&gt;/ items = B&lt;br/&gt;/ color = &amp;lt;%values.color_1%&amp;gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;/text&amp;gt;&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&amp;lt;text C&amp;gt;&lt;br/&gt;/ items = C&lt;br/&gt;/color = &amp;lt;%values.color_1%&amp;gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;/text&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;text D&amp;gt;&lt;br/&gt;/ items = D&lt;br/&gt;/color = &amp;lt;%values.color_1%&amp;gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;/text&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;Unfortunately this is not working. The message list errors tells me that "Expression '&amp;lt;%values.color_A%' is invalid. Expression contains a syntax error."&lt;div&gt;Can you help me with this task? Is it correct to assign colors by using the value-function?&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&lt;div&gt;Thank you so much in advance!!&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&lt;/div&gt;&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&lt;/div&gt;</description><pubDate>Thu, 27 Mar 2014 06:31:51 GMT</pubDate><dc:creator>mariela</dc:creator></item><item><title>RE: Randomly assigning colors to texts</title><link>https://forums.millisecond.com/Topic12809.aspx</link><description>Thank you thank you thank you thank you - it works excellent!!!&lt;br/&gt;</description><pubDate>Thu, 27 Mar 2014 06:31:51 GMT</pubDate><dc:creator>mariela</dc:creator></item><item><title>RE: Randomly assigning colors to texts</title><link>https://forums.millisecond.com/Topic12806.aspx</link><description>&amp;gt; Does your syntax still apply in this situation or do I need to do something different? &lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;Yes it does, it's the same thing:&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&amp;lt;block myblock&amp;gt;&lt;br/&gt;/ onblockbegin = [text.object1.textcolorred=list.r.nextvalue;&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; text.object1.textcolorgreen=list.g.nextvalue;&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; text.object1.textcolorblue=list.b.nextvalue]&lt;br/&gt;/ onblockbegin = [text.object2.textcolorred=list.r.nextvalue;&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; text.object2.textcolorgreen=list.g.nextvalue;&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; text.object2.textcolorblue=list.b.nextvalue]&lt;br/&gt;/ trials = [1-4=noreplace(object1trial, object2trial)]&lt;br/&gt;&amp;lt;/block&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;trial object1trial&amp;gt;&lt;br/&gt;/ stimulusframes = [1=object1]&lt;br/&gt;/ validresponse = (57)&lt;br/&gt;&amp;lt;/trial&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;text object1&amp;gt;&lt;br/&gt;/ items = object1items&lt;br/&gt;&amp;lt;/text&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;item object1items&amp;gt;&lt;br/&gt;/ 1 = "Hi, I'm Object1. My color is R=&amp;lt;%text.object1.textcolorred%&amp;gt; G=&amp;lt;%text.object1.textcolorgreen%&amp;gt; B=&amp;lt;%text.object1.textcolorblue%&amp;gt;."&lt;br/&gt;/ 2 = "Hey, it's Object1. The color is R=&amp;lt;%text.object1.textcolorred%&amp;gt; G=&amp;lt;%text.object1.textcolorgreen%&amp;gt; B=&amp;lt;%text.object1.textcolorblue%&amp;gt;."&lt;br/&gt;&amp;lt;/item&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;trial object2trial&amp;gt;&lt;br/&gt;/ stimulusframes = [1=object2]&lt;br/&gt;/ validresponse = (57)&lt;br/&gt;&amp;lt;/trial&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;text object2&amp;gt;&lt;br/&gt;/ items = object2items&lt;br/&gt;&amp;lt;/text&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;item object2items&amp;gt;&lt;br/&gt;/ 1 = "Me, I'm Object2. The color is R=&amp;lt;%text.object2.textcolorred%&amp;gt; G=&amp;lt;%text.object2.textcolorgreen%&amp;gt; B=&amp;lt;%text.object2.textcolorblue%&amp;gt;."&lt;br/&gt;/ 2 = "Hello, it's Object2 speaking. Observe my color R=&amp;lt;%text.object2.textcolorred%&amp;gt; G=&amp;lt;%text.object2.textcolorgreen%&amp;gt; B=&amp;lt;%text.object2.textcolorblue%&amp;gt;."&lt;br/&gt;&amp;lt;/item&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;list r&amp;gt;&lt;br/&gt;/ items = (255, 0)&lt;br/&gt;/ selectionmode = random&lt;br/&gt;/ selectionrate = always&lt;br/&gt;&amp;lt;/list&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;list g&amp;gt;&lt;br/&gt;/ items = (128, 255)&lt;br/&gt;/ selectionmode = list.r.currentindex&lt;br/&gt;/ selectionrate = always&lt;br/&gt;&amp;lt;/list&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;list b&amp;gt;&lt;br/&gt;/ items = (0, 128)&lt;br/&gt;/ selectionmode = list.r.currentindex&lt;br/&gt;/ selectionrate = always&lt;br/&gt;&amp;lt;/list&amp;gt;&lt;br/&gt;</description><pubDate>Wed, 26 Mar 2014 10:58:44 GMT</pubDate><dc:creator>Dave</dc:creator></item><item><title>RE: Randomly assigning colors to texts</title><link>https://forums.millisecond.com/Topic12805.aspx</link><description>Thank you very much for your quick reply and syntax!&lt;div&gt;I'm sorry to bother you once again, but as I just started to use Inquisit I am still finding it difficult to apply a generalized syntax to my experiment.&lt;div&gt;Maybe I need to specify my objective a little further - because from your solution, the resulting color is defined by the elements in your list (I hope I didn't get that completely wrong) and I wonder how I can implement your solution into my setup ...&lt;br/&gt;&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;So, what I'd like to do is: I have four sets of items describing a certain objects:&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;Object 1 - described by 6 items (e.g. object 1 is yellow, object 1 is warm, ...)&lt;br/&gt;&lt;div&gt;Object 2 - described by 6 items&lt;div&gt;Object 3 - described by 6 items&lt;div&gt;Object 4 - described by 6 items&lt;div&gt;&lt;div&gt;&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;No I have defined a trial for each object with a timeout.&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;In my final block I defined that 28 items should be randomly selected from the 4 object trials (I used the noreplace-command).&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;In addition I now would like to randomly assign text colors to the different object trials. E.g. all items for object 1 are displayed in one color, all items for object 2 are displayed in a different color etc. And I'd like to define the possible colors that can be used.&lt;br/&gt;&lt;div&gt;&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&lt;div&gt;My syntax currently looks like this:&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&amp;lt;item object1&amp;gt;&lt;br/&gt;/ 1 = "object 1 is yellow"&lt;br/&gt;/ 2 = "object 1 is warm"&lt;br/&gt;/ 3 = "object 1 is far away"&lt;br/&gt;&amp;lt;/item&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&lt;div&gt;&amp;lt;item object2&amp;gt;&lt;br/&gt;/ 1 = "object 2 is blue"&lt;br/&gt;/ 2 = "object 2 is cold"&lt;br/&gt;/ 3 = "object 2 is close"&lt;br/&gt;&amp;lt;/item&amp;gt;&lt;/div&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;text object1&amp;gt;&amp;nbsp; &lt;br/&gt;/ items = object1&lt;br/&gt;&amp;lt;/text&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&lt;div&gt;&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&amp;lt;text object2&amp;gt;&amp;nbsp; &lt;br/&gt;/ items = object2&lt;br/&gt;&amp;lt;/text&amp;gt;&lt;/div&gt;&lt;div&gt;&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&amp;lt;trial object1&amp;gt;&amp;nbsp; &lt;br/&gt;/ stimulusframes = [1=object1]&lt;br/&gt;/ timeout = 2000&lt;br/&gt;&amp;lt;/trial&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;trial object2&amp;gt;&amp;nbsp; &lt;br/&gt;/ stimulusframes = [1=object2]&lt;br/&gt;/ timeout = 2000&lt;br/&gt;&amp;lt;/trial&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&lt;div&gt;&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&amp;lt;block objects&amp;gt;&lt;br/&gt;/ trials = [1-6 = noreplace(object1, object2)]&lt;br/&gt;&amp;lt;/block&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&lt;div&gt;Does your syntax still apply in this situation or do I need to do something different? &lt;br/&gt;&lt;div&gt;Thank you for your help, I really really appreciate it. &lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&lt;/div&gt;&lt;/div&gt;&lt;/div&gt;&lt;/div&gt;&lt;/div&gt;&lt;/div&gt;&lt;/div&gt;&lt;/div&gt;</description><pubDate>Wed, 26 Mar 2014 10:38:24 GMT</pubDate><dc:creator>mariela</dc:creator></item><item><title>RE: Randomly assigning colors to texts</title><link>https://forums.millisecond.com/Topic12803.aspx</link><description>Your syntax is invalid on multiple levels -- it won't work like that. What you need to do is&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;(1) Set up a &amp;lt;list&amp;gt; for each color channel (R, G, B)&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;(2) Set up proper dependencies between the &amp;lt;lists&amp;gt;, and&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;(3) Set the &amp;lt;text&amp;gt; elements' color via their textcolorblue, textcolorgreen and textcolorred properties:&lt;div&gt;&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;&amp;lt;block myblock&amp;gt;&lt;br/&gt;/ onblockbegin = [text.mytext.textcolorred=list.r.nextvalue;&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; text.mytext.textcolorgreen=list.g.nextvalue;&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; text.mytext.textcolorblue=list.b.nextvalue]&lt;br/&gt;/ trials = [1=mytrial]&lt;br/&gt;&amp;lt;/block&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;trial mytrial&amp;gt;&lt;br/&gt;/ stimulusframes = [1=mytext]&lt;br/&gt;/ validresponse = (57)&lt;br/&gt;&amp;lt;/trial&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;text mytext&amp;gt;&lt;br/&gt;/ items = ("R=&amp;lt;%text.mytext.textcolorred%&amp;gt; G=&amp;lt;%text.mytext.textcolorgreen%&amp;gt; B=&amp;lt;%text.mytext.textcolorblue%&amp;gt;")&lt;br/&gt;&amp;lt;/text&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;list r&amp;gt;&lt;br/&gt;/ items = (255, 0)&lt;br/&gt;/ selectionmode = random&lt;br/&gt;&amp;lt;/list&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;list g&amp;gt;&lt;br/&gt;/ items = (128, 255)&lt;br/&gt;/ selectionmode = list.r.currentindex&lt;br/&gt;&amp;lt;/list&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;list b&amp;gt;&lt;br/&gt;/ items = (0, 128)&lt;br/&gt;/ selectionmode = list.r.currentindex&lt;br/&gt;&amp;lt;/list&amp;gt;&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;The colors in the above example are (255,128,0) and (0, 255, 128).&lt;br/&gt;&lt;/div&gt;   </description><pubDate>Wed, 26 Mar 2014 08:41:09 GMT</pubDate><dc:creator>Dave</dc:creator></item></channel></rss>