﻿<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><rss version="2.0" xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/"><channel><title>Millisecond Forums » Millisecond Forums » Inquisit 5  » Setting stimuli set at block level, as opposed to trial level</title><generator>InstantForum 2017-1 Final</generator><description>Millisecond Forums</description><link>https://forums.millisecond.com/</link><webMaster>Millisecond Forums</webMaster><lastBuildDate>Tue, 15 Sep 2026 19:15:37 GMT</lastBuildDate><ttl>20</ttl><item><title>Setting stimuli set at block level, as opposed to trial level</title><link>https://forums.millisecond.com/Topic20678.aspx</link><description>I'm running a task that requires counterbalancing stimuli sets across participants. Ex. Part. 1 gets. set 1 for bloc 1 and set 2 for block 2, whereas Part. 2 get set 2 for bloc 1 and set 1 for block 2.&amp;nbsp;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;My question: instead of creating trial1 and trial 2 - and block 1(which runs trial 1) and block 2 (which runs bloc 2). Both trials are the same the blocks... the only difference is that stimuli used to run the trial. Is it possible to define the Trial once, but in the Block defining the stimuli set that should be used to run the trial?&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Something like:&amp;nbsp;&lt;br/&gt;&amp;lt;block 1&amp;gt;&lt;br/&gt;/ trials = [1-4=trial]&lt;br/&gt;/ values.stimuliset = 1&lt;br/&gt;&amp;lt;/block&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;block 2&amp;gt;&lt;br/&gt;/ trials = [1-4=trial]&lt;br/&gt;/ values.stimuliset = 2&lt;br/&gt;&amp;lt;/block&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Thanks in advance&lt;br/&gt;Stéphane</description><pubDate>Fri, 10 Feb 2017 08:40:05 GMT</pubDate><dc:creator>sdandeneau</dc:creator></item><item><title /><link>https://forums.millisecond.com/Topic20685.aspx</link><description>&lt;div data-id="20679" class="if-quote-wrapper" unselectable="on"&gt;&lt;a class="quote-para" unselectable="on" style="display: none;" href="#" data-id="20679" title="Move Cursor Below" contenteditable="false"&gt;&lt;span unselectable="on"&gt;+&lt;/span&gt;&lt;/a&gt;&lt;a class="quote-delete" unselectable="on" style="display: none;" href="#" data-id="20679" title="Delete Quote" contenteditable="false"&gt;&lt;span unselectable="on"&gt;x&lt;/span&gt;&lt;/a&gt;&lt;span unselectable="on" class="quote-markup"&gt;[quote]&lt;/span&gt;&lt;div unselectable="on" class="if-quote-header" contenteditable="false"&gt;&lt;div unselectable="on" class="if-quote-toggle-wrapper"&gt;&lt;a class="if-quote-toggle quote-link" href="#" data-id="20679" title=" "&gt;&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;&lt;span unselectable="on" class="quote-markup"&gt;[b]&lt;/span&gt;Dave - Thursday, February 9, 2017&lt;span unselectable="on" class="quote-markup"&gt;[/b]&lt;/span&gt;&lt;/div&gt;&lt;div class="if-quote-message if-quote-message-20679"&gt;&lt;div class="if-quote-message-margin"&gt;&lt;div data-id="20678" class="if-quote-wrapper" unselectable="on" data-guid="1486667997102"&gt;&lt;a class="quote-para" unselectable="on" style="display: none;" href="#" data-id="20678" title="Move Cursor Below" contenteditable="false"&gt;&lt;span unselectable="on"&gt;+&lt;/span&gt;&lt;/a&gt;&lt;a class="quote-delete" unselectable="on" style="display: none;" href="#" data-id="20678" title="Delete Quote" contenteditable="false"&gt;&lt;span unselectable="on"&gt;x&lt;/span&gt;&lt;/a&gt;&lt;span unselectable="on" class="quote-markup"&gt;[quote]&lt;/span&gt;&lt;div unselectable="on" class="if-quote-header" contenteditable="false"&gt;&lt;div unselectable="on" class="if-quote-toggle-wrapper"&gt;&lt;a class="if-quote-toggle quote-link" href="#" data-id="20678" title=" "&gt;&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;&lt;span unselectable="on" class="quote-markup"&gt;[b]&lt;/span&gt;sdandeneau - Thursday, February 9, 2017&lt;span unselectable="on" class="quote-markup"&gt;[/b]&lt;/span&gt;&lt;/div&gt;&lt;div class="if-quote-message if-quote-message-20678"&gt;&lt;div class="if-quote-message-margin"&gt;I'm running a task that requires counterbalancing stimuli sets across participants. Ex. Part. 1 gets. set 1 for bloc 1 and set 2 for block 2, whereas Part. 2 get set 2 for bloc 1 and set 1 for block 2.&amp;nbsp;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;My question: instead of creating trial1 and trial 2 - and block 1(which runs trial 1) and block 2 (which runs bloc 2). Both trials are the same the blocks... the only difference is that stimuli used to run the trial. Is it possible to define the Trial once, but in the Block defining the stimuli set that should be used to run the trial?&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Something like:&amp;nbsp;&lt;br/&gt;&amp;lt;block 1&amp;gt;&lt;br/&gt;/ trials = [1-4=trial]&lt;br/&gt;/ values.stimuliset = 1&lt;br/&gt;&amp;lt;/block&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;block 2&amp;gt;&lt;br/&gt;/ trials = [1-4=trial]&lt;br/&gt;/ values.stimuliset = 2&lt;br/&gt;&amp;lt;/block&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Thanks in advance&lt;br/&gt;Stéphane&lt;a class="if-quote-goto quote-link" href="#" data-id="20678"&gt;&lt;span class="goto"&gt;&lt;/span&gt;&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;&lt;/div&gt;&lt;span class="quote-markup"&gt;[/quote]&lt;/span&gt;&lt;/div&gt;&lt;br/&gt;Yes, you can achieve that by using nested &amp;lt;list&amp;gt; elements:&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;//counterbalancing:&lt;br/&gt;//set 1 first&lt;br/&gt;&amp;lt;expt&amp;gt;&lt;br/&gt;/ subjects = (1 of 2)&lt;br/&gt;/ groupassignment = groupnumber&lt;br/&gt;/ blocks = [1=set1; 2=set2]&lt;br/&gt;&amp;lt;/expt&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;//set 2 first&lt;br/&gt;&amp;lt;expt&amp;gt;&lt;br/&gt;/ subjects = (2 of 2)&lt;br/&gt;/ groupassignment = groupnumber&lt;br/&gt;/ blocks = [1=set2; 2=set1]&lt;br/&gt;&amp;lt;/expt&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;block set1&amp;gt;&lt;br/&gt;/ onblockbegin = [values.set = 1]&lt;br/&gt;/ trials = [1-4=mytrial]&lt;br/&gt;&amp;lt;/block&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;block set2&amp;gt;&lt;br/&gt;/ onblockbegin = [values.set = 2]&lt;br/&gt;/ trials = [1-4=mytrial]&lt;br/&gt;&amp;lt;/block&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;trial mytrial&amp;gt;&lt;br/&gt;/ stimulusframes = [1=mytext]&lt;br/&gt;/ validresponse = (57)&lt;br/&gt;&amp;lt;/trial&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;text mytext&amp;gt;&lt;br/&gt;/ items = myitems&lt;br/&gt;/ select = list.setlist.nextvalue&lt;br/&gt;&amp;lt;/text&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;item myitems&amp;gt;&lt;br/&gt;/ 1 = "Set 1 Item 1"&lt;br/&gt;/ 2 = "Set 1 Item 2"&lt;br/&gt;/ 3 = "Set 1 Item 3"&lt;br/&gt;/ 4 = "Set 1 Item 4"&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;/ 5 = "Set 2 Item 1"&lt;br/&gt;/ 6 = "Set 2 Item 2"&lt;br/&gt;/ 7 = "Set 2 Item 3"&lt;br/&gt;/ 8 = "Set 2 Item 4"&lt;br/&gt;&amp;lt;/item&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;//list of lists returns an item number fromt the set list indicated by values.set&lt;br/&gt;&amp;lt;list setlist&amp;gt;&lt;br/&gt;/ items = (list.set1items.nextvalue, list.set2items.nextvalue)&lt;br/&gt;/ selectionmode = values.set&lt;br/&gt;&amp;lt;/list&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;//set 1 are item numbers 1 to 4&lt;br/&gt;&amp;lt;list set1items&amp;gt;&lt;br/&gt;/ items = (1,2,3,4)&lt;br/&gt;&amp;lt;/list&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;//set 2 are item numbers 5 to 8&lt;br/&gt;&amp;lt;list set2items&amp;gt;&lt;br/&gt;/ items = (5,6,7,8)&lt;br/&gt;&amp;lt;/list&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;values&amp;gt;&lt;br/&gt;/ set = 1&lt;br/&gt;&amp;lt;/values&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&lt;a class="if-quote-goto quote-link" href="#" data-id="20679"&gt;&lt;span class="goto"&gt;&lt;/span&gt;&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;&lt;/div&gt;&lt;span class="quote-markup"&gt;[/quote]&lt;/span&gt;&lt;/div&gt;&lt;br/&gt;Thanks! That'll do the trick for me!&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;</description><pubDate>Fri, 10 Feb 2017 08:40:05 GMT</pubDate><dc:creator>sdandeneau</dc:creator></item><item><title>RE: Setting stimuli set at block level, as opposed to trial level</title><link>https://forums.millisecond.com/Topic20679.aspx</link><description>&lt;div data-id="20678" class="if-quote-wrapper" unselectable="on" data-guid="1486667997102"&gt;&lt;a class="quote-para" unselectable="on" style="display: none;" href="#" data-id="20678" title="Move Cursor Below" contenteditable="false"&gt;&lt;span unselectable="on"&gt;+&lt;/span&gt;&lt;/a&gt;&lt;a class="quote-delete" unselectable="on" style="display: none;" href="#" data-id="20678" title="Delete Quote" contenteditable="false"&gt;&lt;span unselectable="on"&gt;x&lt;/span&gt;&lt;/a&gt;&lt;span unselectable="on" class="quote-markup"&gt;[quote]&lt;/span&gt;&lt;div unselectable="on" class="if-quote-header" contenteditable="false"&gt;&lt;div unselectable="on" class="if-quote-toggle-wrapper"&gt;&lt;a class="if-quote-toggle quote-link" href="#" data-id="20678" title=" "&gt;&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;&lt;span unselectable="on" class="quote-markup"&gt;[b]&lt;/span&gt;sdandeneau - Thursday, February 9, 2017&lt;span unselectable="on" class="quote-markup"&gt;[/b]&lt;/span&gt;&lt;/div&gt;&lt;div class="if-quote-message if-quote-message-20678"&gt;&lt;div class="if-quote-message-margin"&gt;I'm running a task that requires counterbalancing stimuli sets across participants. Ex. Part. 1 gets. set 1 for bloc 1 and set 2 for block 2, whereas Part. 2 get set 2 for bloc 1 and set 1 for block 2.&amp;nbsp;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;My question: instead of creating trial1 and trial 2 - and block 1(which runs trial 1) and block 2 (which runs bloc 2). Both trials are the same the blocks... the only difference is that stimuli used to run the trial. Is it possible to define the Trial once, but in the Block defining the stimuli set that should be used to run the trial?&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Something like:&amp;nbsp;&lt;br/&gt;&amp;lt;block 1&amp;gt;&lt;br/&gt;/ trials = [1-4=trial]&lt;br/&gt;/ values.stimuliset = 1&lt;br/&gt;&amp;lt;/block&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;block 2&amp;gt;&lt;br/&gt;/ trials = [1-4=trial]&lt;br/&gt;/ values.stimuliset = 2&lt;br/&gt;&amp;lt;/block&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Thanks in advance&lt;br/&gt;Stéphane&lt;a class="if-quote-goto quote-link" href="#" data-id="20678"&gt;&lt;span class="goto"&gt;&lt;/span&gt;&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;&lt;/div&gt;&lt;span class="quote-markup"&gt;[/quote]&lt;/span&gt;&lt;/div&gt;&lt;br/&gt;Yes, you can achieve that by using nested &amp;lt;list&amp;gt; elements:&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;//counterbalancing:&lt;br/&gt;//set 1 first&lt;br/&gt;&amp;lt;expt&amp;gt;&lt;br/&gt;/ subjects = (1 of 2)&lt;br/&gt;/ groupassignment = groupnumber&lt;br/&gt;/ blocks = [1=set1; 2=set2]&lt;br/&gt;&amp;lt;/expt&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;//set 2 first&lt;br/&gt;&amp;lt;expt&amp;gt;&lt;br/&gt;/ subjects = (2 of 2)&lt;br/&gt;/ groupassignment = groupnumber&lt;br/&gt;/ blocks = [1=set2; 2=set1]&lt;br/&gt;&amp;lt;/expt&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;block set1&amp;gt;&lt;br/&gt;/ onblockbegin = [values.set = 1]&lt;br/&gt;/ trials = [1-4=mytrial]&lt;br/&gt;&amp;lt;/block&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;block set2&amp;gt;&lt;br/&gt;/ onblockbegin = [values.set = 2]&lt;br/&gt;/ trials = [1-4=mytrial]&lt;br/&gt;&amp;lt;/block&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;trial mytrial&amp;gt;&lt;br/&gt;/ stimulusframes = [1=mytext]&lt;br/&gt;/ validresponse = (57)&lt;br/&gt;&amp;lt;/trial&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;text mytext&amp;gt;&lt;br/&gt;/ items = myitems&lt;br/&gt;/ select = list.setlist.nextvalue&lt;br/&gt;&amp;lt;/text&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;item myitems&amp;gt;&lt;br/&gt;/ 1 = "Set 1 Item 1"&lt;br/&gt;/ 2 = "Set 1 Item 2"&lt;br/&gt;/ 3 = "Set 1 Item 3"&lt;br/&gt;/ 4 = "Set 1 Item 4"&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;/ 5 = "Set 2 Item 1"&lt;br/&gt;/ 6 = "Set 2 Item 2"&lt;br/&gt;/ 7 = "Set 2 Item 3"&lt;br/&gt;/ 8 = "Set 2 Item 4"&lt;br/&gt;&amp;lt;/item&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;//list of lists returns an item number fromt the set list indicated by values.set&lt;br/&gt;&amp;lt;list setlist&amp;gt;&lt;br/&gt;/ items = (list.set1items.nextvalue, list.set2items.nextvalue)&lt;br/&gt;/ selectionmode = values.set&lt;br/&gt;&amp;lt;/list&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;//set 1 are item numbers 1 to 4&lt;br/&gt;&amp;lt;list set1items&amp;gt;&lt;br/&gt;/ items = (1,2,3,4)&lt;br/&gt;&amp;lt;/list&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;//set 2 are item numbers 5 to 8&lt;br/&gt;&amp;lt;list set2items&amp;gt;&lt;br/&gt;/ items = (5,6,7,8)&lt;br/&gt;&amp;lt;/list&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&amp;lt;values&amp;gt;&lt;br/&gt;/ set = 1&lt;br/&gt;&amp;lt;/values&amp;gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;</description><pubDate>Thu, 09 Feb 2017 11:29:39 GMT</pubDate><dc:creator>Dave</dc:creator></item></channel></rss>